Σημεία Ενδιαφέροντος
Λευκός Πύργος
Έξι όροφοι γεμάτοι ιστορία αιώνων, σε μια ελικοειδή ξενάγηση, που θα σας μείνει αξέχαστη σας περιμένουν στο Λευκό Πύργο – μνημείο ταυτόσημο με την πόλη. Χτισμένος τον 15ο αιώνα, μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430, λίγοι, ίσως ξέρουν ότι ήταν ένας από τους τρεις ίδιους Πύργους, που οριοθετούσαν το θαλάσσιο τείχος της πόλης -υπήρχε άλλος ένας στα δυτικά και ένας τρίτος στο ενδιάμεσο. Γνωστός κατά το παρελθόν και ως Πύργος του Αίματος (επείδη βαφόταν κόκκινος, από το αίμα των φυλακισμένων που βασανίζονταν σ’ αυτόν), μετονομάστηκε σε Λευκός, όταν -κατά την επικρατέστερη θεωρία- ο κατάδικος, Nathan Guidili τον ασβέστωσε το 1891 ως αντάλλαγµα της ελευθερίας του.
Σήμερα, στεγάζει τη μόνιμη έκθεση, που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά θα νιώσετε να υψώνονται γύρω σας στιγμές και όψεις από την καθημερινότητα, το εμπόριο, τη λατρευτική ζωή άλλων εποχών. Με μια σύχρονη μουσειολογική μελέτη, που απευθύνεται επιτυχημένα σ’ όλες σας τις αισθήσεις, σε συνδυασμό με τον κυκλικό τειχισμό του μνημείου θα αισθανθείτε τη μακραίωνη και αδιάσπαστη ιστορία μιας σπουδαίας πόλης να σας κατακλύζει. Πάρτε το χρόνο σας και συνεχίστε μέχρι τον 7ο όροφο, όπου η 360ο θέα της πόλης και της θάλασσας θα σας ανταμείψει. Για πληροφορίες και ωράριο λειτουργίας δείτε εδώ.


Παραλία Θεσσαλονίκης
Το σημείο που η πόλη “αφήνεται” στο μπλε της θάλασσας, αποτελεί ίσως μια από τις γοητευτικές διαδρομές της πόλης -διεθνώς βραβευμένη μάλιστα, και μετά από την ανάπλασή της από τους Πρόδρομο Νικηφορίδη – Bernard Cuomo. Αν είστε τυχεροί και της βόλτας σας έχει προηγηθεί ο περίφημος Βαρδάρης, θα απολαύσετε ανεμπόδιστα θέα μέχρι απέναντι, στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, ενώ στο κάδρο θα παρεμβάλλονται πλοία- φορτηγά που σαν ζωγραφισμένα, θα αιωρούνται μετέωρα, στη διαχωριστική γραμμή θάλασσας και ουρανού. Ξεκινώντας από το Λευκό Πύργο συναντάμε διαδοχικά 12 θεματικούς κήπους με αφετηρία τον Κήπο του Αλέξανδρου, όπου πρωταγωνιστεί το γλυπτό του Μακεδόνα στρατηλάτη, σημείο αναφοράς του παραλιακού μετώπου. Λίγο πιο κάτω είναι η ευκαιρία για το δικό σας “καρέ” στις πολυφωτογραφημένες Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου (ναι αν στήσετε σωστά το χέρι σας θα φαίνεται ότι τις κρατάτε, ανεξάρτητα από το ύψος σας). Και ας μην ξεχνάμε ότι εδώ, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, φήμες μιλάνε, ίσως, για το 2ο καλύτερο ηλιοβασίλεμα στην Ελλάδα. Διαφωνείτε;


Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ακόμα και αυτό το Μουσείο του Λούβρου “υποκλίθηκε” στους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, όταν πραγματοποιήθηκε η έκθεση-δάνειο στη γαλλική πρωτεύουσα. Επισκεφτείτε το Μουσείο και δύσκολα θα μείνετε ασυγκίνητοι μπροστά στη μεγαλύτερη συλλογή χρυσών, στεφανιών, αλλά και το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης, τον πάπυρο του Δερβενίου, που αναφέρεται στη μεταθανάτια τύχη των ψυχών -την πρώτη ελληνική εγγραφή στην κατηγορία «Μνήμη του κόσμου» της Unesco. Για πληροφορίες και ωράριο λειτουργίας δείτε εδώ.
Αγορά Μοδιάνο & Καπάνι
Και επειδή η πραγματική καρδιάς μιας πόλης “χτυπά” στην Αγορά της, να βγείτε για σεργιάνι στην Αγορά Μοδιάνο (Agora Modiano) και το Καπάνι, δυο κεντρικά must see σημεία ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης. Η εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, είναι η πρώτη κλειστή αγορά των Βαλκανίων, αλλά και η μεγαλύτερη της περιοχής από το 1922, που ιδρύθηκε από τον Έλι Μοδιάνο και συνδέεται στενά με την εβραϊκή ιστορία και κοινότητα και την πολυπολιτισμική γαστρονομική κουλτούρα της πόλης. Η ανακαίνιση και επαναλειτουργία της δημιουργεί ένα νέο, σύγχρονο σημείο συνάντησης για Θεσσαλονικείς και επισκέπτες.
Ακριβώς από “πάνω” από την Αγορά Μοδιάνο, οριοθετημένο ανάμεσα στην Ερμού έως και την Εγνατία θα συναντήσετε το Καπάνι ή αλλιώς “Αγορά Βλάλη”. Άλλη μια παραδοσιακή, ανοιχτή αγορά της πόλης, αλλά και κάποιους σκεπαστούς πεζόδρομους. Η ονομασία της είναι δάνειο από την τουρκική έκφραση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων (αλευροπάζαρο). Ανάμεσα στους πάγκους των μικροπωλητών, σε κάποιες στοές θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία και μεζεδοπωλεία, που προσφέρονται για μια στάση και ανενόχλητο χάζι.
Λαδάδικα
Υπήρξε το βυζαντινό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που στην Τουρκοκρατία επιχωματώθηκε και με την ονομασία Ιστίρα φιλοξένησε το χονδρεμπόριο της πόλης. Η σημερινή ονομασία, Λαδάδικα, οφείλεται στους εμπόρους λαδιού και τα μαγαζιά τους. Η περιοχή διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917 μεταφέροντας ως τις μέρες μας αρχιτεκτονικά στοιχεία εκείνης της περιόδου. Σήμερα, χωρισμένα από την οδό Τσιμισκή, σε Άνω Λαδάδικα και σε Κάτω Λαδάδικα -που είναι και πιο ανεπτυγμένα, με περισσότερα κτίσματα εποχής και πλακόστρωτα δρομάκια να διασώζονται- και τη διέλευση να επιτρέπεται μόνο σε πεζούς αποτελούν μια ευχάριστη πρόταση ψυχαγωγίας και γαστρονομίας, που ξυπνά μνήμες από το παρελθόν.


Άγιος Δημήτριος, Αγιά Σοφιά, Ροτόντα & Άγιος Παΐσιος
Από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της πόλης, ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου -πολιούχου και προστάτη της Θεσσαλονίκης- θα τον συναντήσετε επί της οδού Αγίου Δημητρίου, πάνω από την αρχαία Αγορά. Σύμφωνα με την παράδοση, στα δημόσια λουτρά που υπήρχαν στη σημερινή θέση του ναού κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος, γνωστός και ως μυροβλήτης (αφού λέγεται ότι από τον τάφο του ανέβλυζε μύρο με θαυματουργές ιδιότητες). Σήμερα, η Κρύπτη αυτή είναι επισκέψιμη, ενώ κάτω από το έδαφος υπάρχουν κατακόμβες, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα των φυλακών του Αγίου.
Στην καρδιά της πόλης δεσπόζει η Αγία Σοφία, ναός αφιερωμένος στο Χριστό, τον αληθή Λόγο και τη Σοφία του Θεού. Από τους σημαντικότερους παλαιοχριστιανικούς Βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλονίκης είναι εγγεγραμμένος και στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μετρώντας 16 αιώνες ιστορίας πρόκειται για μια ξεχωριστή Βασιλική μετά Τρούλου, με επιβλητική αρχιτεκτονική, μεγάλο προαύλιο χώρο, όμορφες τοιχογραφίες και περίτεχνα μωσαϊκά.
Αν δεν το ξέρατε και η Θεσσαλονίκη έχει το δικό της “Πάνθεον” και δεν είναι άλλο από το ναό του Αγίου Γεωργίου, γνωστού και ως Ροτόντα. Πρόκειται για ένα θολωτό στρογγυλό κτίσμα του 4ου αιώνα, που χτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλέριου. Ροτόντα ονομάστηκε από το κυκλικό της σχήμα. Άλλο ένα χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Σε απόσταση 30 χλμ από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού στη Σουρωτή, όπου πέρασε ένα μικρό διάστημα ο Άγιος ΠαΪσιος. Αγιορείτης μοναχός, που ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2015, ήταν γνωστός και ως «Ασυρματιστή του Θεού», λόγω της ιδιότητάς του, όταν πολεμούσε στο αλβανικό μέτωπο. Ένας σύγχρονος άγιος, που χάρη στα “πνευματικά του βότανα” -όπως αξιολογούσε ο ίδιος τον πνευματικό του λόγο- έδωσε απαντήσεις σε πλήθη πιστών με ένα διεισδυτικό και χιουμοριστικό τρόπο, που τον έκανε ιδιαίτερη συμπαθή σε θρησκευόμενους και μη.
Άνω Πόλη- Μονή Βλατάδων
Κυκλωμένη από τα Βυζαντινά τείχη και με την πανοραμική θέα της σύγχρονης πόλης να απλώνεται μπροστά της, η Άνω Πόλη, αποτελεί το εντυπωσιακό ρετιρέ της Θεσσαλονίκης, που πρέπει να εξερευνήσετε φορώντας τα… αθλητικά σας. Μπορείτε είτε να ανηφορίσετε το δρόμο, ίσια, πάνω από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, πάνω από την Αγίου Δημητρίου και την Ολυμπιάδος είτε να ζητήσετε από ένα ταξί να σας ανεβάσει μέχρι τον πύργο του Τριγωνίου, να μπείτε από την εμβληματική Πορτάρα -την είσοδο μέσα από τα τείχη- και από εκεί να ξεκινήσετε τις διαδρομές σας στα πλακόστρωτα στενά, γυρνώντας πίσω στο χρόνο. Επισκεφτείτε το Επταπύργιο -το πολυτραγουδισμένο Γεντί Κουλέ- δοκιμάστε μεζεδάκια σε παραδοσιακά τσιπουράδικα και μεζεδοπωλεία, που αποκαλύπτονται, ακριβώς όταν πιστέψετε ότι έχετε φτάσει σε αδιέξοδο και κάντε πολλές, πολλές στάσεις για να απολαύσετε τη θέα. Αν ταξιδεύετε με παιδιά μην παραλείψετε μια στάση και στη Μονή Βλατάδων, στο Βόρειο τμήμα της Άνω Πόλης. Όχι μόνο για τα σημαντικά κειμήλια που διαθέτει, αλλά και για να εκπλαγούν οι μικροί μας φίλοι στο μοναδικό θέαμα των παγωνιών, όταν επιδεικνύουν τα υπέροχα φτερά τους. Ναι, στην αυλή της Μονής θα δείτε παγώνια, που είναι και το σύμβολο της, αφού σύμφωνα με την ορθοδοξία είναι ένα από τα πουλιά του παραδείσου και συμβολίζει την αθανασία.