Η ιστορία του κτηρίου

Η πρώην καπναποθήκη Κωνσταντινίδη είναι στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική ιστορία της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της.

Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα άνθισε στην πόλη το εμπόριο καπνού, που εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας της. Ειδικά τις δεκαετίες 1920-30, οι αυξημένες ανάγκες οδήγησαν στην ανοικοδόμηση πολλών καπναποθηκών, οι οποίες συνέβαλαν στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού τοπίου της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1939 από τον Ανδρόνικο Κωνσταντινίδη, παππού των σημερινών ιδιοκτητών. Λειτούργησε ως καπναποθήκη μέχρι τη δεκαετία του 1960 και ανακηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το 2016. Η πρόσφατη ολική ανακαίνισή του σεβάστηκε τον χαρακτήρα του και ανέδειξε τα λιτά διακοσμητικά του στοιχεία: τις οριζόντιες ταινίες πάνω και κάτω από τα παράθυρα, καθώς και το κατακόρυφο πλαίσιο με την τοξοτή απόκλιση και τον φεγγίτη στην κορυφή, πάνω από την είσοδο του κτιρίου.

Σήμερα, με την κεντρική της θέση στην πλατεία Μαβίλη, η πρώην καπναποθήκη αποκτά πάλι ζωή, σε μια περιοχή της Θεσσαλονίκης που αναπλάθεται και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Οι κληρονόμοι του παππού Κωνσταντινίδη φρόντισαν ώστε το κτίριο να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες και την αισθητική των σύγχρονων επισκεπτών, οι οποίοι συνδυάζουν μια προσεγμένη διαμονή με τη γνωριμία τους με μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας της πόλης.

Ελάτε να μας γνωρίσετε!

Μενού